Introverte leiders

23 mei 2022

Zijn introverte leiders misschien dan toch efficiënter dan extraverte? Extraversie wordt vaak gezien als een eigenschap voor goed leiderschap. De vraag is of dat klopt.


T-shirt experiment

Adam Grant, als hoogleraar psychologie verbonden aan Universiteit van Pennsylvania, testte hoe introverte en extraverte mensen zich in groepen gedragen. Dit is bekend geworden als het t-shirt experiment.  Zijn team en hij verdeelden 163 studenten in groepen van vijf. In ieder team werd één leider en vier volgers benoemd. De studenten kenden het doel van het experiment niet. Ze kregen een stapel t-shirts en de opdracht om in tien minuten tijd zoveel mogelijk t-shirts op te vouwen.

Natuurlijk was het niet wat het leek. Want in ieder groepje zat een volger die acteur was. Zij hadden allemaal een heel efficiënte manier geleerd om t-shirts op te vouwen. Aan het begin van de opdracht vertelde die acteurs in hun eigen groepje dat ze een geweldige vouwmethode wisten en vroegen of de andere leden die ook wilde leren. De groepsleider hoorde dat dan aan en het bleek dat introverte leiders daar anders mee omgingen dan extraverte.

Als de groepsleider introvert was, was de kans dat de dat de groep naar het voorstel van de acteur luisterde groter. De extraverte leiders accepteerden de inbreng van de ‘supervouwers’ minder vaak. En dat maakte veel uit, want de groepen die naar de tip luisterden waren sneller klaar. 

Professor Grant onderzocht ook een pizzarestaurantketen. Hij ontdekte dat in de filialen met de meeste omzet proactievere werknemers werkten. En dat zij allemaal introverte leiders hadden.

Luisteren door introverte leiders

Een ander beroemd onderzoek (van Jim Collins) wees uit dat de elf meest succesvolle bedrijven in de VS allemaal een CEO’s  hadden die omschreven werden als ‘bescheiden’, ‘onpretentieus’, ‘zachtmoedig’, ‘stil’ en ‘verlegen’. Als je dat verbaast, think again.

Introverte mensen werpen zich meestal op als leider als ze menen iets wezenlijks bij te dragen. Als ze de positie eenmaal hebben. Luisteren ze nauwlettend naar de ideeën van de mensen aan wie ze leidinggeven. Dat geeft ze een groot voordeel t.a.v. de leiders die alleen maar aan de top komen omdat ze het fijn vinden om veel te praten of voor baas willen spelen. 

De wijze waarop we vaak denken hoe een goede leider eruitziet, strooit ons zand in de ogen. Zoals Janet Hagberg in haar boek Real Power al aangeeft, komt ‘echt’ leiderschap pas om de hoek als je bereid bent het ego los te laten. En laten extraverte mensen dat nou net wat lastiger vinden dan introverte.

(Bron o.a. Susan Cain)

Annette van Engelen

Annette van Engelen
Perspectens

Met 25 jaar ervaring als coach, facilitator en ondernemer kan ik met veel vraagstukken overweg. Ik help graag met je vragen op je werk- of levenspad.