Annette van Engelen

Over mij

Ik ben geboren en getogen rond de Kennemerduinen. Wanneer ik kan, ga ik er naar toe. De frisse wind en het ruisen van de zee laden mijn batterij direct op.

Kijken en luisteren

Als kind had ik een sterke voorkeur voor het kijken naar mensen, naar wat ze deden, waarom ze dingen deden. Het maken van boekverslagen was dan ook mijn favoriete huiswerk: het analyseren van menselijk gedrag vond ik het leukste en interessantste om te doen.

Toch durfde ik niet de stap te nemen om daar m’n vak van te maken. Ik heb flink wat verkeerde keuzen, onzekerheid en falen nodig gehad voordat ik voldoende moed had om me te gaan omscholen tot coach en begeleider. Dat is inmiddels 23 jaar geleden.

annette-van-engelen
annette-van-engelen

Speciale laatjes

Als je je vak mooi vindt, is opleidingen volgen een feest. Het is als rondlopen in de mooiste snoepwinkel. In coaching is opleidingen volgen extra bijzonder, want gedurende het proces ben je zelf het te ontwikkelen instrument. Ik volg dan ook graag en regelmatig opleidingen en woon zoveel mogelijk workshops en lezingen bij. Ook boeken en podcasts geven zuurstof aan mijn groei.

Voor jou als cliënt, HR-manager of L&D-er is het soms lastig kiezen in de snoepwinkel. Je wilt niet alleen weten wat de coach/begeleider in de etalage heeft, maar ook in de ‘speciale laatjes’ achterin de winkel.

Laat je daarom vooral verleiden tot een kennismaking als het algemene beeld dat je van me krijgt op deze website je aanspreekt. Ik beloof je een ‘down to earth’-kennismaking.

Ervaring

Als coach heb ik sinds 1997 honderden cliënten begeleid met een groot scala aan vraagstukken.

Als workshopbegeleider heb ik tientallen workshops gedaan voor AkzoNobel en DSM.

Bij de NOBCO/EMCC en bij het Vicky Brownhuis in Den Bosch heb ik bestuurservaring opgedaan.

Als oprichter en directeur van OnzeCoach BV heb ik veel ervaring opgedaan met het opzetten en grootbrengen van een organisatie. OnzeCoach is een slim coachingsplatform waar 70 freelance senior coaches zich hebben aangesloten die de coaching verzorgen van veeleisende organisaties zoals Ahold Delhaize, DSM, AkzoNobel en Menzis. Ik heb OnzeCoach opgericht in 2011 en verkocht in 2021.

annette-van-engelen
annette-van-engelen

Garantie voor kwaliteit

Ik ben zowel bij de LVSC als NOBCO/EMCC aangesloten. Bij de LVSC ben ik geaccrediteerd als Registercoach. Bij de NOBCO/EMCC ben ik 15 jaar op Europees niveau als Senior Practioner geaccrediteerd geweest.

Het blijven volgen van de nieuwste ontwikkelingen op het vakgebied én het doen van opleidingen is voor iedere coach essentieel. Zonder leren geen groei. De begeleiding die ik bied, wordt daar alleen maar rijker van.

Bekijk hier mijn opleidingen
 • Intervisiebegeleider met Ziel en Zakelijkheid, Blankestijn & Partners, Ede (3-daagse, 2021)
 • Train de Trainer (no more boring learning)Brain Bakery, Jisp (jaaropleiding 2020-2021)
 • School for the Work, Byron Katie International, Bad Neuenahr, Duitsland (9-daagse, 2019)
 • No Body Intensive, Byron Katie International, Chicago USA (4-daagse, 2018)
 • School for the Work, Byron Katie International, Los Angeles, USA (9-daagse, 2016)
 • Krachtgericht Coachen, Korthagen opleidingen, Utrecht (3-daagse, 2016)
 • Opleiding tot Counselor, BGL, Hoofddorp (jaaropleiding 2010-2011)
 • EMDR II, Itan, Zwolle (3-daagse, 2011)
 • Symboolwerk, Instituut voor Eclectische Psychologie (3-daagse, 2008)
 • EMDR I, Itan, Zwolle (3-daagse, 2008)
 • Empowered Nagesprek, Reflection & Action, Nijmegen (2-daagse, 2004)
 • ZKM-consultant ®, Zelfkonfrontatiemethode, Radboud Universiteit, Nijmegen (2-jarige opleiding, 2001-2003)
 • Real Power Consultant, InterAct, Minneapolis, USA (diverse workshops, diverse jaren rond 2000-2004)
 • Leading from your Soul, InterAct, Minneapolis, USA (1-daagse workshop 2000)
 • Certified Trainer Kernkwadranten, Kernconsult, Bussum (3-daagse, 1999)
 • Aanvullende vakken Psychologie, Open Universiteit (1993-1995)
 • Propedeuse Psychologie, Universiteit Leiden (1991-1993)
 • HEAO, Haarlem (1983-1987)
 • Atheneum, Beverwijk (1977-1983)

Hoe ga ik te werk?

Mijn wijze van werken kenmerkt zich door nieuwsgierigheid, een groot invoelingsvermogen, scherpe waarneming en lastige vragen. Daarnaast vind ik een goede balans tussen ernst en relativering heel belangrijk in mijn werk als coach en begeleider.

De kennis en jarenlange ervaring die ik heb opgedaan, hebben geleid tot een evenwichtige benadering, waarbij de vraagstelling en persoonlijkheid van de cliënten leidend is voor de invalshoek die wordt gekozen.

groeien-dmv-coaching

Waarmee kan ik je helpen?

Coaching voor bèta’s

Met een bèta-achtergrond ben je waarschijnlijk extra kritisch als je een coach zoekt. Je wilt een ervaren, senior coach die helder en to-the-point werkt, zonder vage termen. Maar het mag wél ergens over gaan en er mogen lastige vragen gesteld worden. Je zoekt iemand die snel schakelt en je verrast. Iemand die je perspectief vergroot en jouw groei versnelt.

Workshop voor vrouwen

Perspectens heeft een prikkelende workshop ontwikkeld om vrouwen meer inzicht te geven in hun eigen ontwikkeling. Het geeft een boeiend en verfrissend inzicht in persoonlijk leiderschapsontwikkeling, bevordert zelfkennis en inspireert tot het nemen van belangrijke stappen.

Intercoaching

In veel organisaties wordt coaching getraind en beoefend. Helaas is in de dagelijkse praktijk het effect beperkt. Het blijft vaak steken in als vragen vermomde adviezen. Maar laten we eerlijk zijn: het ís ook lastig om goede vragen te stellen die ook nog een doel dienen. Met de inzet van InterCoaching kan dit probleem getackeld worden en kan een coachende cultuur écht vorm krijgen!