Coaching

Vrijer leven, vrijer werken

Omgaan met uitdagingen

Een coachingstraject beginnen is best spannend, om hulp vragen vergt moed. Maar je zoekt niet voor niets een coach: je bent ergens tegenaan gelopen waar je zelf niet meer goed uitkomt. Het houdt je bezig, je slaapt misschien slechter en je werkplezier is verminderd. Je wilt weten wat er nu aan de hand is. Je wilt jezelf beter leren kennen en je handelingsvrijheid vergoten, zodat je beter kunt omgaan met de uitdagingen op je pad.

Heb je de stap eenmaal genomen, dan merk je wat de extra meerwaarde is: je kijkt op een andere manier naar wat je bezighoudt, je wordt milder (naar jezelf en naar anderen) en je zelfvertrouwen is toegenomen. Door zelfkennis vergoot je je mogelijkheden.

Je zoekt een ervaren coach die jou in je waarde laat. Die aansluit bij wat je op dit moment nodig hebt. Die met jou verder (dieper) wil kijken dan alleen je gedrag. Iemand die je prikkelt, lastige vragen stelt en je soms niet spaart. Maar die altijd achter en naast je staat en alleen jouw persoonlijke ontwikkeling voor ogen heeft.

 

groeien-dmv-coaching

Coaching, samen op pad

Ik bied je ondersteuning bij het opbouwen van je zelfreflectie en zelfkennis. Dat kan middels het ‘begrijpen’ of het ‘voelen’. Beide manieren van werken zijn waardevol, maar jij kunt een voorkeur hebben. Een werkwijze is wat mij betreft altijd ondergeschikt aan het doel dat je wilt bereiken. Graag ga ik samen met je op pad om te kijken wat nodig is.

Als het van binnen helder is, kun je vrijer leven en vrijer werken.

 

Zelfkennismethode (ZKM)

De Zelfkennismethode (ook wel ZelfKonfrontatieMethode) zet ik graag in. Het is één van de weinige wetenschappelijke instrumenten in coaching. Dat legt een stevig fundament onder jouw traject.

De ZKM is een analytische en gedegen coachmethode. Het is een valide instrument dat leidt van zelfreflectie tot zelfinzicht én daaraan gekoppelde actie. De benadering maakt deel uit van de Narratieve Psychologie. Het wordt wetenschappelijk ondersteund door het researchprogramma ‘Valuation, Motivation and the Dialogical Self’ van de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Het plezierige van de ZKM is dat het niet normeert: jouw eigen verhaal staat centraal en je wordt niet vergeleken met ‘de gemiddelde ander’. We kijken wat er nu bij je leeft en speelt en hoe zich dat verhoudt tot andere gebeurtenissen in je leven. Je ontdekt welke lessen daaruit getrokken kunnen worden en hoe je je ontwikkeling kunt vormgeven.

Met de ZKM geven we traject direct diepgang en komen we snel tot de kern. Het omvat drie gesprekken van 3-4 uur en daarmee zetten we in een maand tijd je ontwikkeling op scherp.

Thema’s waar ik je op kan coachen

Persoonlijk leiderschap

Denk aan onderwerpen als:

 • Helderder zijn in wat je wilt en waar je voor staat
 • Steviger in je schoenen staan
 • Leiderschapsontwikkeling
 • Vergroting van je impact
 • Hoe ga je om met weerstand?

Bewustwording

Denk aan onderwerpen als:

 • Verhogen van je weerbaarheid
 • Authenticiteit: wie ben ik en wat laat ik zien?
 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Zingevingsvraagstukken
 • Vergroten van je autonomie

Omgaan met spanning

Denk aan onderwerpen als:

 • Hoe houd ik werk en privé in balans?
 • Omgaan met conflicten
 • Versterking van je veerkracht
 • Opkomen voor jezelf
 • Perfectionisme: wat biedt het je, wat kost het je?

Reviews

No-nonsens coach

Annette is een coach die goed begrijpt hoe op managementniveau processen en politiek werken in (internationale) ondernemingen. Ze beschikt over een rijke ervaring en een groot arsenaal aan coachingstechnieken die ze in kan zetten naar gelang de situatie vereist. Bovendien is ze gewoon heel erg slim. Een no-nonsens coach die je helpt snel inzicht te verwerven en in actie te komen.

Piet van den Oetelaar
Global Head of Oral Product Development, AstraZeneca

Strong personal commitment

Annette has successfully provided us with personal coaching for a number of colleagues. After having been coached by Annette van Engelen, the colleagues were notably more effective and more in balance with themselves and their environment increasing their value for the company. Her work was marked by integrity, profound knowledge of suited techniques with a determined approach to identify the root cause of unproductive thought pattern. She is result-driven, has strong personnal comittment to her clients and aims at teaching them to hugely increase their effectiveness their working environment. At the same time, her coaching is client-oriented and directed at improving the clients sense of general well-being and mental equilibrium.

Edwin Kellenbach
Program Manager Biochemistry, Merck

Vakvrouw

Annette ken ik als een professionele, door positieve kracht gedreven, persoonlijke coach. Analyserend, prikkelend, stimulerend en vol met creativiteit. Na drie jaar ga ik nog steeds met enthousiasme naar onze afspraken toe, wetend dat ik weer met een zuiver spiegelbeeld, de nodige tips en ideeën en vol moet energie ons gesprek zal afsluiten. Haar talent van (prikkelende) vragen stellen, haar brede kennis als vakvrouw, gecombineerd met respect en warmte is precies wat ik nodig heb.

Ellen Heus
Global Operational Excellence Lead Supply Chain, Covestro

Enorme progressie

Ik heb Annette als opdrachtgever gevraagd een aantal mensen uit mijn groep te coachen. Ik heb Annette leren kennen als een zeer duidelijke, open coach die het maximale uit een coachingstraject weet te halen. Haar empatische manier van werken wekt veel vertrouwen bij de client en daarmee een goede basis voor het te volgen traject. Ik was onder de indruk van hoe zij mensen weet te stimuleren tot nadenken en veranderen, en de enorme progressie die ze daarmee bereikt. Ik kijk terug op een zeer prettige en goede samenwerking.

Sabine Mulders
Sectieleider Contraception and Infertility, MSD

Nieuwe perspectieven

In een lastige en onzekere periode destijds als senior inkoper, heb ik van Annette geleerd om nieuwe perspectieven te zien en onzekerheden te overwinnen. Ik merkte echt dat ze een ervaren vakvrouw is door de rijk gevulde gereedschapskist waarmee ze vraagstukken van diverse kanten kan benaderen. Daarbij geeft ze de veiligheid en het vertrouwde gevoel dat cruciaal is bij een coach. Annette werkt discreet, met respect en vanuit haar hart wat ze absoluut op de goede plek heeft zitten. Zonder twijfel heeft ze me geholpen om stappen te durven nemen die me, op zowel persoonlijk als zakelijk gebied, hebben laten groeien naar zelfbewustheid en lef om nieuwe paden in te slaan. Als contractspecialist met inmiddels mijn eigen bedrijf ben ik nog altijd blij met Annette want ook bij nieuwe uitdagingen schakel ik haar nog steeds in.

Monique Molendijk
Contractspecialist, Afdeling Contracten

Een helder aanbod

in coaching

Voor wie?

Ik coach in het algemeen werknemers die op HBO/WO-niveau zijn opgeleid en die zijn doorgegroeid (of willen doorgroeien) naar verantwoordelijke posities. Dit sluit echter niet uit dat je met een ander profiel ook welkom bent. Spreekt het aanbod op deze site je aan, neem gerust contact op.

Je kunt bij mij vooral terecht voor knopen die je wilt ontwarren. Voor een lastig vraagstuk, stevige hulpvraag of misschien wel een dik probleem. Je kunt van mij verwachten dat ik je ondersteun met alles wat ik aan kennis en ervaring heb opgedaan. In de afgelopen 25 jaar heb ik zo honderden cliënten geholpen.

Hieronder vind je de trajecten die ik aanbied.

coach-voor-betas

Trajecten

Stevig en uitdagend

Dit is het meest uitgebreide en intensieve traject. Het is bedoeld is voor hardnekkige vraagstukken en omvat:

 • Kennismaking/intake. We maken kennis en kijken of we vertrouwen hebben in een samenwerking. Sluit mijn aanpak aan bij jouw vraag dan zorg ik voor een offerte en coachcontract.
 • Analyse met de ZKM. De Zelfkennismethode (zie hierboven) is een gestructureerde wijze van coaching, wetenschappelijk onderbouwd. We hebben drie lange (3-4 uur) sessies die binnen een maand gevoerd worden. De ZKM geeft -aan de hand van belangrijke gebeurtenissen in jouw leven- inzicht in je gebruikelijke reactiepatronen, hun oorsprong en de wijze waarop ze (beter) gehanteerd kunnen worden.
 • Coaching. Hierbij vertalen we de inzichten van de ZKM naar de praktijk zodat het vraagstuk waar je mee kwam minder of niet meer problematisch is.

De Dag

Tijdens de Dag werken we in 2 dagdelen van 3 uur aan je vraagstuk.

In de ochtend werken we met een onderdeel van de ZKM, waarmee we de oorsprong van je reactiepatronen in kaart brengen.

In de middag kijken we naar hoe je jezelf dwarszit met die reactiepatronen en hoe je die kunt ombuigen naar effectief gedrag.

Je leert jezelf tijdens deze dag beter kennen en ervaart meer mogelijkheden om te reageren op lastige situaties.

Jaartraject

Soms is het fijn om vraagstukken die je hebt tegen iemand aan te houden. Met een jaartraject kun je dat eenvoudig regelen.

Zo kun je met een onafhankelijke coach je gedachten ordenen en tot een besluit, idee of plan komen. Ook kun je thema’s die blijven terugkomen in je werk doorgronden, je blikveld verruimen of je eigen gedrag eens eerlijk gespiegeld krijgen.

In een jaar hebben we 6 gesprekken van 1,5 – 2 uur. De frequentie spreken we samen af.
Mocht je de gesprekken niet allemaal in één jaar opmaken, dan heb je de mogelijkheid om een half jaar uit te lopen óf de resterende gesprekken over te dragen aan iemand anders.

Kernachtig kort

In dit traject verkennen we in 3 gesprekken van 1,5 – 2 uur jouw vraagstuk, analyseren we het en kom je tot mogelijkheden om er anders mee om te gaan.

Verlenging van dit traject is mogelijk. We kunnen kijken hoeveel gesprekken er dan nog nodig of wenselijk zijn.

Tarieven

Alle trajecten worden op basis van onderstaande tarieven gefactureerd. Als je op een ander locatie dan op mijn kantoor -op Fort Isabella in Vught- wilt afspreken, dan komen daar eventele locatiehuur- en reiskosten nog bij.

 • Organisatietarief:  € 200,- per uur excl. BTW
 • Particulier tarief:  € 100,- per uur incl. BTW

Opdrachtgevers

Annette van Engelen

Jouw coach

Annette van Engelen

Sinds 1997 werk ik als zelfstandig coach voor grotere organisaties o.a. in de sectoren farma, techniek, banken, het Rijk,  chemie, energie, overheid, hightech, vervoer, verzekeringen, zorg en automatisering.

Mijn stijl van coachen  is helder, niet-veroordelend, warm en soms ook -waar nodig- confronterend. 

Als coach in Vught werk ik vanuit mijn praktijkruimte op Fort Isabella in Vught. Het ligt in een prachtige, rustige omgeving vlak bij Den Bosch en slechts drie minuten vanaf de A2.

Meer informatie over mij vind je hier.

Is dit iets voor jou en wil je meer weten?

  h

  Vul onderstaand formulier in en ik bel of mail je

  Bel mij direct

  tel: 06 200 18 075

  Stuur me een bericht

   Ik mail of bel je binnen twee dagen. Je ontvangt zelf automatisch een kopie van je bericht.

   Inschrijven Nieuwsbrief

   Het inschrijven is gelukt!