Coaching

Sterker door zelfinzicht

Omgaan met uitdagingen

Je bent ergens tegenaan gelopen waar je zelf niet meer goed uitkomt. Het houdt je bezig, je slaapt misschien slechter en je werkplezier neemt af. Je wilt weten wat er aan de hand is. Je wilt jezelf beter leren kennen en je vrijheid vergoten, zodat je beter kunt omgaan met de uitdagingen op je pad.

Het fijne aan coaching is dat je al snel merkt wat de meerwaarde is: je kijkt op een andere manier naar wat je bezighoudt, de spanning in je hoofd en lijf neemt af en je zelfvertrouwen neemt toe. Door zelfkennis vergroot je je kracht en je mogelijkheden.

Je zoekt een ervaren coach die jou in je waarde laat. Die aansluit bij wat je op dit moment nodig hebt. Die met jou verder (dieper) wil kijken dan alleen je gedrag. Iemand die je prikkelt, lastige vragen stelt en je soms niet spaart. Maar die altijd achter en naast je staat en jou verder wil helpen.

 

groeien-dmv-coaching

Samen op pad

Ik bied je ondersteuning bij het opbouwen van je zelfreflectie en zelfkennis. Je gaat jezelf door een ander bril zien, je eigen gevoel anders ervaren. We bewandelen vanuit gelijkwaardigheid samen jouw traject: ik vanuit mijn expertise als coach, jij als expert van jouw leven. Op dat pad gaan we dieper in in op wie je bent, je drijfveren, je belemmeringen, je gevoelens, je waarden en verlangens.

We gaan in op je visie op je verleden, heden en toekomst. Op wat je makkelijk afgaat en waar het in jouw leven of in jezelf schuurt. Ik help je met het helder maken wat er in de kern speelt. Want pas als je daar de vinger achter krijgt, kun je werken aan je doel.

“Als het van binnen helder is, kun je vrijer leven en vrijer werken.”

 

Thema’s waar ik je op kan coachen

Leiderschap

Denk aan onderwerpen als:

 • Wat voor leider wil je zijn?
 • Communicatie: zeggen wat je bedoelt
 • Steviger in je schoenen staan
 • Leiderschap bij veranderingen
 • Vergroting van je impact
 • Omgaan met weerstand of conflict

Persoonlijke ontwikkeling

Denk aan onderwerpen als:

 • Verhogen van je weerbaarheid
 • Authenticiteit: wie ben ik en wat laat ik zien?
 • Hoe kom ik los van oude pijn en oude patronen?
 • Zingevingsvraagstukken
 • Vergroten van je autonomie

Omgaan met stress en burnout

Denk aan onderwerpen als:

 • Wat speelt er echt?
 • Weer op krachten komen
 • Je gezondheid centraal zetten
 • Opkomen voor jezelf
 • Perfectionisme: wat biedt het je, wat kost het je?
 • Balans werk-privé

Reviews

No-nonsens coach

Annette is een coach die goed begrijpt hoe op managementniveau processen en politiek werken in (internationale) ondernemingen. Ze beschikt over een rijke ervaring en een groot arsenaal aan coachingstechnieken die ze in kan zetten naar gelang de situatie vereist. Bovendien is ze gewoon heel erg slim. Een no-nonsens coach die je helpt snel inzicht te verwerven en in actie te komen.

Piet van den Oetelaar
Global Head of Oral Product Development, AstraZeneca

Strong personal commitment

Annette has successfully provided us with personal coaching for a number of colleagues. After having been coached by Annette van Engelen, the colleagues were notably more effective and more in balance with themselves and their environment increasing their value for the company. Her work was marked by integrity, profound knowledge of suited techniques with a determined approach to identify the root cause of unproductive thought pattern. She is result-driven, has strong personnal comittment to her clients and aims at teaching them to hugely increase their effectiveness their working environment. At the same time, her coaching is client-oriented and directed at improving the clients sense of general well-being and mental equilibrium.

Edwin Kellenbach
Program Manager Biochemistry, Merck

Vakvrouw

Annette ken ik als een professionele, door positieve kracht gedreven, persoonlijke coach. Analyserend, prikkelend, stimulerend en vol met creativiteit. Na drie jaar ga ik nog steeds met enthousiasme naar onze afspraken toe, wetend dat ik weer met een zuiver spiegelbeeld, de nodige tips en ideeën en vol moet energie ons gesprek zal afsluiten. Haar talent van (prikkelende) vragen stellen, haar brede kennis als vakvrouw, gecombineerd met respect en warmte is precies wat ik nodig heb.

Ellen Heus
Global Operational Excellence Lead Supply Chain, Covestro

Enorme progressie

Ik heb Annette als opdrachtgever gevraagd een aantal mensen uit mijn groep te coachen. Ik heb Annette leren kennen als een zeer duidelijke, open coach die het maximale uit een coachingstraject weet te halen. Haar empatische manier van werken wekt veel vertrouwen bij de client en daarmee een goede basis voor het te volgen traject. Ik was onder de indruk van hoe zij mensen weet te stimuleren tot nadenken en veranderen, en de enorme progressie die ze daarmee bereikt. Ik kijk terug op een zeer prettige en goede samenwerking.

Sabine Mulders
Sectieleider Contraception and Infertility, MSD

Nieuwe perspectieven

In een lastige en onzekere periode destijds als senior inkoper, heb ik van Annette geleerd om nieuwe perspectieven te zien en onzekerheden te overwinnen. Ik merkte echt dat ze een ervaren vakvrouw is door de rijk gevulde gereedschapskist waarmee ze vraagstukken van diverse kanten kan benaderen. Daarbij geeft ze de veiligheid en het vertrouwde gevoel dat cruciaal is bij een coach. Annette werkt discreet, met respect en vanuit haar hart wat ze absoluut op de goede plek heeft zitten. Zonder twijfel heeft ze me geholpen om stappen te durven nemen die me, op zowel persoonlijk als zakelijk gebied, hebben laten groeien naar zelfbewustheid en lef om nieuwe paden in te slaan. Als contractspecialist met inmiddels mijn eigen bedrijf ben ik nog altijd blij met Annette want ook bij nieuwe uitdagingen schakel ik haar nog steeds in.

Monique Molendijk
Contractspecialist, Afdeling Contracten

Een helder aanbod

Voor wie?

Ik coach in het algemeen mensen die zijn doorgegroeid (of willen doorgroeien) naar verantwoordelijke posities waarbij leiderschap veel van ze vraagt.

Je kunt bij mij terecht voor knopen die je wilt ontwarren. Voor een lastig vraagstuk, stevige hulpvraag of misschien wel een dik probleem. Maar ook als je wilt sparren, sta ik voor je klaar. Je kunt van mij verwachten dat ik je ondersteun met alles wat ik aan kennis en ervaring heb opgedaan. In de afgelopen 25 jaar heb ik zo honderden cliënten geholpen.

Hieronder vind je de trajecten die ik aanbied. Kijk voor coaching bij stress en burnout hier.

Traject 1
Kracht hervinden

Dit is het meest uitgebreide en intensieve traject. Het is bedoeld is voor hardnekkige vraagstukken en omvat:

 • Kennismaking/intake. We maken kennis en kijken of we vertrouwen hebben in een samenwerking. Sluit mijn aanpak aan bij jouw vraag dan zorg ik voor een offerte en coachcontract.
 • Analyse met de ZKM. De Zelfkennismethode (zie informatieblok hieronder) is een heldere, gestructureerde wijze van coaching. We hebben drie lange sessies die binnen een maand gevoerd worden. De ZKM geeft -aan de hand van belangrijke gebeurtenissen in jouw leven- inzicht in je gebruikelijke reactiepatronen, hun oorsprong en de wijze waarop ze (beter) gehanteerd kunnen worden.
 • Coaching. Hierbij vertalen we de inzichten van de ZKM naar de praktijk zodat het vraagstuk waar je mee kwam minder of niet meer problematisch is.

Traject 2 
Leiderschap

Als leider sta je voor vele uitdagingen. Je handelt en doet veel op de automatische piloot, de dagelijkse actie slurpt je op. En af en toe komt er een breinbreker binnen, waar je lekker je tanden in kunt zetten.

Je eet gezond en houdt je conditie op peil. Maar wezenlijke aandacht voor je innerlijke, geestelijke groei schiet er toch meestal bij in.

Hoe goed ken je jezelf eigenlijk? Ken je de patronen waar je snel inschiet: aanpassen, irritatie, boosheid, vluchten…? En hoe verhoud je je tot de ander? Ben je zo’n leider die mensen graag volgen?

Uit onderzoek blijkt dat diepgaande zelfkennis de basis is voor goed leiderschap. Met dit traject leer je jezelf beter kennen en zet je je leiderschap op een hoger plan.

Het programma omvat vijf ochtenden met gesprekken die variëren van twee tot vier uur.

Traject 3
Ondernemerschap

Het bloed van ondernemers is van een andere samenstelling dan die van werknemers. Ondernemers zijn onafhankelijk van geest, afhankelijk in hun ondernemerschap. En dat is wel eens lastig.

De verantwoordelijkheden van een ondernemer zijn groot en kunnen zwaar drukken. Soms heb je het niet eens in de gaten dat je zoveel ballen in de lucht houdt. Dan kun je niet meer  zien hoe afhankelijk je bedrijf is van jouw welbevinden. Uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld groei, positonering, personeel of financiën kunnen je van slag brengen. Je kunt dan wel wat hulp gebruiken om de zaken weer in perspectief te zien.

We gaan in dit traject aan de slag met jezelf beter leren kennen en je leiderschap zorgvuldig aanscherpen. Jouw persoonlijkheid en ondernemerschap worden in een helder toekomstbeeld geplaatst en je weet waar je naar toe wilt groeien, wat voor ondernemer je wilt zijn.

Het programma omvat vijf ochtenden met gesprekken die variëren van twee tot vier uur.

Traject 4
Sparren

Ik ben sparringpartner voor:

 • directeuren en bestuurders
 • leiders
 • managers

We voeren gesprekken die noodzakelijk zijn. Om helder te krijgen waar de schoen wringt. We verkennen de opties binnen de mogelijkheden en welke acties daaraan verbonden kunnen worden.

We beschouwen de consequenties die de acties kunnen hebben. We kijken naar de persoonlijke obstakels (hardnekkige patronen waar je in kunt schieten) en kijken hoe die geneutraliseerd kunnen worden.

Kortom: we lichten het vraagstuk van onder tot boven door, totdat duidelijk is wat er te doen staat (of niet).

Sparren kan altijd op aanvraag. Om je goed te leren kennen, plannen we de eerste twee gesprekken snel na elkaar.
Daarna zien we verder.

Informatie over de Zelfkennismethode (ZKM)

De ZKM wordt in principe alleen ingezet bij traject 1. Onderdelen van de ZKM kunnen ook in andere trajecten voorkomen.

De ZKM is een valide instrument voor zelfreflectie, zelfinzicht én daaraan gekoppelde actie. Het is een vorm van Narratieve Coaching, waarbij jouw eigen verhaal centraal staat.  Je wordt dus nooit vergeleken met ‘de gemiddelde ander’.

De ZKM biedt je een ware ontdekkingstocht naar jezelf. We kijken wat er nú bij je leeft en speelt en hoe zich dat verhoudt tot belangrijke gebeurtenissen in je leven. Die gebeurtenisssen kunnen verrijkende, maar ook pijnlijke gebeurtenissen zijn geweest. Je ontdekt welke lessen daaruit getrokken kunnen worden. En jij bepaalt zelf hoe je die lessen in je werk en verdere leven gaat meenemen. 

We gaan niet graven, maar wel benoemen. En je staat altijd zelf aan het stuur: jij bepaalt wat we wel of niet bespreken.

De ZKM wordt wetenschappelijk ondersteund door het researchprogramma ‘Valuation, Motivation and the Dialogical Self’ van de Radboud Universiteit te Nijmegen. 

Tarieven

Alle trajecten worden op basis van onderstaande tarieven gefactureerd. Als je op een ander locatie dan op mijn kantoor -op Fort Isabella in Vught- wilt afspreken, dan komen daar de eventele locatiehuur- en reiskosten nog bij.

 • Organisatietarief:  € 200,- per uur excl. BTW
 • Particulier tarief:  € 125,- per uur incl. BTW

Opdrachtgevers

Annette van Engelen

Jouw coach

Annette van Engelen

Sinds 1997 werk ik als zelfstandig coach voor grotere organisaties o.a. in de sectoren farma, techniek, banken, het Rijk,  chemie, energie, overheid, hightech, vervoer, verzekeringen, zorg en automatisering.

Mijn stijl van coachen  is helder, niet-veroordelend, warm en soms ook -waar nodig- confronterend. 

Als coach in Vught werk ik vanuit mijn praktijkruimte op Fort Isabella in Vught. Het ligt in een prachtige, rustige omgeving vlak bij Den Bosch en slechts drie minuten vanaf de A2.

Meer informatie over mij vind je hier.

Is dit iets voor jou en wil je meer weten?

  h

  Mail me

  info[at]perspectens.nl

  Bel mij direct

  tel: 06 200 18 075

  Stuur me een bericht

  Fout: Contact formulier niet gevonden.