Coaching

Vrijer leven, vrijer werken

Omgaan met uitdagingen

Je bent ergens tegenaan gelopen waar je zelf niet meer goed uitkomt. Het houdt je bezig, je slaapt misschien slechter en je werkplezier neemt af. Je wilt weten wat er aan de hand is. Je wilt jezelf beter leren kennen en je vrijheid vergoten, zodat je beter kunt omgaan met de uitdagingen op je pad.

Het fijne aan coaching is dat je al snel merkt wat de meerwaarde is: je kijkt op een andere manier naar wat je bezighoudt, de spanning in je hoofd en lijf neemt af en je zelfvertrouwen neemt toe. Door zelfkennis vergroot je je mogelijkheden.

Je zoekt een ervaren coach die jou in je waarde laat. Die aansluit bij wat je op dit moment nodig hebt. Die met jou verder (dieper) wil kijken dan alleen je gedrag. Iemand die je prikkelt, lastige vragen stelt en je soms niet spaart. Maar die altijd achter en naast je staat en alleen jouw persoonlijke ontwikkeling voor ogen heeft.

 

groeien-dmv-coaching

Coaching, samen op pad

Ik bied je ondersteuning bij het opbouwen van je zelfreflectie en zelfkennis. Een werkwijze is wat mij betreft altijd ondergeschikt aan het doel dat je wilt bereiken. Graag ga ik samen met je op pad om te kijken wat nodig is; mijn rugzak zit vol met mogelijkheden.

Als het van binnen helder is, kun je vrijer leven en vrijer werken.

 

Zelfkennismethode (ZKM)

De ZKM biedt je een ware ontdekkingstocht naar jezelf. De ZKM is een valide instrument voor zelfreflectie, zelfinzicht én daaraan gekoppelde actie. Het is een vorm van Narratieve Coaching, waarbij jouw eigen verhaal centraal staat.  Je wordt dus nooit vergeleken met ‘de gemiddelde ander’.

We kijken wat er nú bij je leeft en speelt en hoe zich dat verhoudt tot belangrijke gebeurtenissen in je leven. Je ontdekt welke lessen daaruit getrokken kunnen worden. En jij bepaalt zelf hoe je die lessen in je werk en verdere leven gaat meenemen

De ZKM wordt wetenschappelijk ondersteund door het researchprogramma ‘Valuation, Motivation and the Dialogical Self’ van de Radboud Universiteit te Nijmegen.

De ZKM wordt in alle APK trajecten ingezet.

Thema’s waar ik je op kan coachen

Leiderschap

Denk aan onderwerpen als:

 • Helderder zijn in wat je wilt en waar je voor staat
 • Steviger in je schoenen staan
 • Leiderschapsontwikkeling
 • Vergroting van je impact
 • Hoe ga je om met weerstand?

Bewustwording

Denk aan onderwerpen als:

 • Verhogen van je weerbaarheid
 • Authenticiteit: wie ben ik en wat laat ik zien?
 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Zingevingsvraagstukken
 • Vergroten van je autonomie

Omgaan met spanning

Denk aan onderwerpen als:

 • Hoe houd ik werk en privé in balans?
 • Omgaan met conflicten
 • Versterking van je veerkracht
 • Opkomen voor jezelf
 • Perfectionisme: wat biedt het je, wat kost het je?

Reviews

No-nonsens coach

Annette is een coach die goed begrijpt hoe op managementniveau processen en politiek werken in (internationale) ondernemingen. Ze beschikt over een rijke ervaring en een groot arsenaal aan coachingstechnieken die ze in kan zetten naar gelang de situatie vereist. Bovendien is ze gewoon heel erg slim. Een no-nonsens coach die je helpt snel inzicht te verwerven en in actie te komen.

Piet van den Oetelaar
Global Head of Oral Product Development, AstraZeneca

Strong personal commitment

Annette has successfully provided us with personal coaching for a number of colleagues. After having been coached by Annette van Engelen, the colleagues were notably more effective and more in balance with themselves and their environment increasing their value for the company. Her work was marked by integrity, profound knowledge of suited techniques with a determined approach to identify the root cause of unproductive thought pattern. She is result-driven, has strong personnal comittment to her clients and aims at teaching them to hugely increase their effectiveness their working environment. At the same time, her coaching is client-oriented and directed at improving the clients sense of general well-being and mental equilibrium.

Edwin Kellenbach
Program Manager Biochemistry, Merck

Vakvrouw

Annette ken ik als een professionele, door positieve kracht gedreven, persoonlijke coach. Analyserend, prikkelend, stimulerend en vol met creativiteit. Na drie jaar ga ik nog steeds met enthousiasme naar onze afspraken toe, wetend dat ik weer met een zuiver spiegelbeeld, de nodige tips en ideeën en vol moet energie ons gesprek zal afsluiten. Haar talent van (prikkelende) vragen stellen, haar brede kennis als vakvrouw, gecombineerd met respect en warmte is precies wat ik nodig heb.

Ellen Heus
Global Operational Excellence Lead Supply Chain, Covestro

Enorme progressie

Ik heb Annette als opdrachtgever gevraagd een aantal mensen uit mijn groep te coachen. Ik heb Annette leren kennen als een zeer duidelijke, open coach die het maximale uit een coachingstraject weet te halen. Haar empatische manier van werken wekt veel vertrouwen bij de client en daarmee een goede basis voor het te volgen traject. Ik was onder de indruk van hoe zij mensen weet te stimuleren tot nadenken en veranderen, en de enorme progressie die ze daarmee bereikt. Ik kijk terug op een zeer prettige en goede samenwerking.

Sabine Mulders
Sectieleider Contraception and Infertility, MSD

Nieuwe perspectieven

In een lastige en onzekere periode destijds als senior inkoper, heb ik van Annette geleerd om nieuwe perspectieven te zien en onzekerheden te overwinnen. Ik merkte echt dat ze een ervaren vakvrouw is door de rijk gevulde gereedschapskist waarmee ze vraagstukken van diverse kanten kan benaderen. Daarbij geeft ze de veiligheid en het vertrouwde gevoel dat cruciaal is bij een coach. Annette werkt discreet, met respect en vanuit haar hart wat ze absoluut op de goede plek heeft zitten. Zonder twijfel heeft ze me geholpen om stappen te durven nemen die me, op zowel persoonlijk als zakelijk gebied, hebben laten groeien naar zelfbewustheid en lef om nieuwe paden in te slaan. Als contractspecialist met inmiddels mijn eigen bedrijf ben ik nog altijd blij met Annette want ook bij nieuwe uitdagingen schakel ik haar nog steeds in.

Monique Molendijk
Contractspecialist, Afdeling Contracten

Een helder aanbod

Voor wie?

Ik coach in het algemeen mensen die zijn doorgegroeid (of willen doorgroeien) naar verantwoordelijke posities waarbij leiderschap veel van ze vraagt.

Je kunt bij mij terecht voor knopen die je wilt ontwarren. Voor een lastig vraagstuk, stevige hulpvraag of misschien wel een dik probleem. Maar ook als je wilt sparren, sta ik voor je klaar. Je kunt van mij verwachten dat ik je ondersteun met alles wat ik aan kennis en ervaring heb opgedaan. In de afgelopen 25 jaar heb ik zo honderden cliënten geholpen.

Hieronder vind je de trajecten die ik aanbied.

Trajecten

Kracht hervinden

Dit is het meest uitgebreide en intensieve traject. Het is bedoeld is voor hardnekkige vraagstukken en omvat:

 • Kennismaking/intake. We maken kennis en kijken of we vertrouwen hebben in een samenwerking. Sluit mijn aanpak aan bij jouw vraag dan zorg ik voor een offerte en coachcontract.
 • Analyse met de ZKM. De Zelfkennismethode (zie hierboven) is een heldere, gestructureerde wijze van coaching. We hebben drie lange sessies die binnen een maand gevoerd worden. De ZKM geeft -aan de hand van belangrijke gebeurtenissen in jouw leven- inzicht in je gebruikelijke reactiepatronen, hun oorsprong en de wijze waarop ze (beter) gehanteerd kunnen worden.
 • Coaching. Hierbij vertalen we de inzichten van de ZKM naar de praktijk zodat het vraagstuk waar je mee kwam minder of niet meer problematisch is.

APK voor leiders

Als leider sta je voor vele uitdagingen. Je handelt en doet veel op de automatische piloot, de dagelijkse actie slurpt je op. En af en toe komt er een breinbreker binnen, waar je lekker je tanden in kunt zetten. 

Je eet gezond en houdt je conditie op peil. Maar aandacht voor je innerlijke groei schiet er bij in.

Hoe goed ken je jezelf eigenlijk? Ken je de patronen waar je snel inschiet: aanpassen, irritatie, boosheid, vluchten…? En hoe verhoud je je tot de ander? Ben je zo’n leider die mensen graag volgen?

Diepgaande zelfkennis de basis is voor goed leiderschap. Met de APK voor leiders leer je jezelf beter kennen en zet je je leiderschap op een hoger plan.

Het programma omvat vijf ochtenden met gesprekken die variëren van twee tot vier uur.

APK voor ondernemers

Ondernemers hebben aparte bloedgroep. Onafhankelijk van geest, afhankelijk in hun ondernemerschap. Dat botst wel eens. Intern, bij de ondernemer in het hoofd en lijf.

En wat doe je dan? Harder werken, harder roepen als vooroploper, stimuleren, motiveren, zelf maar weer in de uitvoering iets doen, frustraties voelen en soms uiten en toch maar weer dóór.

De verantwoordelijkheden van een ondernemer zijn groot en kunnen zwaar drukken. Maar worden vaak ook niet gezien. Je kunt bij collega-ondernemers wel eens stoom afblazen, maar los van dat het fijn is te merken dat je niet de enige bent, levert het weinig op.

Jezelf beter leren kennen en je leiderschap zorgvuldig opbouwen leer je in de APK voor ondernemers. Jouw persoonlijkheid en ondernemerschap worden in een helder perspectief geplaatst en je weet waar je naar toe wilt groeien, wat voor ondernemer je wilt zijn.

Het programma omvat vijf ochtenden met gesprekken die variëren van twee tot vier uur.

Sparren en spiegelen

Als coach en sparringpartner ben ik beschikbaar voor:

 • directies en besturen
 • directeuren
 • leiders

We voeren gesprekken die noodzakelijk zijn. Om helder te krijgen waar de schoen wringt. We verkennen de opties binnen de mogelijkheden en welke acties daaraan verbonden kunnen worden.

We beschouwen de consequenties die de acties kunnen hebben. We kijken naar de persoonlijke obstakels (hardnekkige patronen waar je in kunt schieten) en kijken hoe die geneutraliseerd kunnen worden.

Kortom: we lichten het vraagstuk van onder tot boven door, totdat duidelijk is wat er te doen staat. En soms is dat veel en soms is niets doen het beste.

Sparren kan altijd op aanvraag. Om je goed te leren kennen, plan ik de eerste twee gesprekken binnen een maand in. Daarna zien we verder.

Tarieven

Alle trajecten worden op basis van onderstaande tarieven gefactureerd. Als je op een ander locatie dan op mijn kantoor -op Fort Isabella in Vught- wilt afspreken, dan komen daar eventele locatiehuur- en reiskosten nog bij.

 • Organisatietarief:  € 200,- per uur excl. BTW
 • Particulier tarief:  € 100,- per uur incl. BTW

Opdrachtgevers

Annette van Engelen

Jouw coach

Annette van Engelen

Sinds 1997 werk ik als zelfstandig coach voor grotere organisaties o.a. in de sectoren farma, techniek, banken, het Rijk,  chemie, energie, overheid, hightech, vervoer, verzekeringen, zorg en automatisering.

Mijn stijl van coachen  is helder, niet-veroordelend, warm en soms ook -waar nodig- confronterend. 

Als coach in Vught werk ik vanuit mijn praktijkruimte op Fort Isabella in Vught. Het ligt in een prachtige, rustige omgeving vlak bij Den Bosch en slechts drie minuten vanaf de A2.

Meer informatie over mij vind je hier.

Is dit iets voor jou en wil je meer weten?

  h

  Vul onderstaand formulier in en ik bel of mail je

  Bel mij direct

  tel: 06 200 18 075

  Stuur me een bericht

  Fout: Contact formulier niet gevonden.

  Inschrijven Nieuwsbrief

  Het inschrijven is gelukt!