Van macht naar kracht

Workshops voor vrouwen

Vrouwen en ambitie

De statistieken liegen er niet om. In veel organisaties is er voor vrouwen een flinke achterstand in te halen. Ze krijgen gemiddeld 7% minder salaris dan mannen voor dezelfde baan.  En in de top van het bedrijfsleven zijn vrouwen nog steeds sterk ondervertegenwoordigd.

Wellicht mag dit onderwerp in jouw organisatie ook meer aandacht krijgen. Vrouwen raken teleurgesteld als ze merken dat hun carrière minder voorspoedig verloopt dan die van hun mannelijke equivalenten. En steeds vaker vertrekken ze voortijdig.

Maar de statistieken vertellen nooit het hele verhaal. Ze doen geen recht aan het leven van vrouwen en de verschillende rollen die ze vervullen. Op meerdere vlakken wordt er veel van ze gevraagd en dan voelen ze ook nog de druk die ze zichzelf opleggen.

Je kent ze vast in jouw organisatie: de vrouwen die veel in hun mars hebben, maar bij wie het er op één of andere manier niet uit wil komen. Je kent hun ambitie, maar ziet dat ze vastlopen. Je wilt ze graag ondersteunen door ze te wijzen op hoe ze het zouden moeten doen. Hoe ze het spel beter kunnen spelen. Maar het lijkt wel alsof ze daar weerstand op voelen: ze wíllen het spel helemaal niet spelen. 

De spelregels veranderen is lastig. Maar de spelregels beter begrijpen én je eigen keuzes maken kan samengaan. En dat kan op een krachtige manier. Een manier die gestut is op een groeimodel dat vrouwen versterkt en hun zelfvertrouwen vergroot.

persoonlijk-leiderschap-vrouwen
vrouwen-en-leiderschap

Groeiperspectief

Het is tijd dat vrouwen meer zicht krijgen op persoonlijke ontwikkeling, zodat ze begrijpen waar ze staan en (als ze dat willen) hoe ze kunnen groeien. Dit houvast is broodnodig als leidraad in het uit te stippelen loopbaan- en levenspad. Je wilt als organisatie dat vrouwen hun eigen pad kennen. Je wilt dat ze weten wat ze willen als er kansen voorbijkomen. En je wilt ze laten weten dat de organisatie er klaar voor is.

Met de workshop ‘Van Macht naar Kracht’ stimuleer je niet alleen de groei van vrouwelijke medewerkers, maar vooral ook hun vermogen tot het nemen van passende en gefundeerde beslissingen. Je geeft voeding aan nieuwe vormen van leiderschap en dat is broodnodig in deze tijden.

 

Wat zou de thuisfase van je leidinggevende zijn?

Natuurlijk kun je je leidinggevende niet zomaar tegen een meetlat aanleggen. Maar…misschien is het toch leuk om even te kijken in welke Real Power Thuisfase hij of zij waarschijnlijk zit. Wat dit dan zegt en welke tips er zijn om hem of haar te ‘managen’. Neem het niet te zwaar, het zijn maar een paar vragen en wetenschappelijk is het niet. Maar wel leuk!

Hier vind je de stellingen over je leidinggevende

Jouw Real Power Profiel

Als je meer wilt weten over je eigen Real Power Profiel, is er een uitgebreide vragenlijst met 72 stellingen. Hij is in 2022 aangepast en goedgekeurd door Janet Hagberg. Als je meedoet aan de workshop ontvang je een link. Het profiel wordt in de workshop besproken.

vrouwen-en-leiderschap

De Workshop

De basis

De theoretische basis van de workshop is het krachtige Real Power Model van Janet Hagberg. We verkennen de ontwikkeling van macht naar kracht in zes fasen. Bij iedere fase horen specifieke aspecten zoals kracht, twijfels, schaduw en mogelijkheden. Het kennen van deze aspecten biedt de mogelijkheid om het eigen groeipotentieel te zien en een gefundeerde toekomstvisie te ontwikkelen.

Van macht naar kracht

Voor vrouwen kan leiderschap zich anders tonen dan voor mannen. Ze hebben meer moeite zich te ontworstelen aan functioneren op een lager niveau, terwijl ze qua competentie en persoonlijke ontwikkeling vaak al een stuk verder zijn. Vanuit de organisatie wordt dat vaak niet gezien. Hierdoor ontstaat een frictie die frustreert.

Persoonlijk leiderschap verlangt soms van vrouwen dat ze hun ‘macht’ pakken om daarna vanuit ‘kracht’ verder te kunnen. Die wijze van groeien geeft vrouwen vaak een interessant perspectief, daar waar mannen juist kunnen vastlopen.

Perspectens-model-workshop

Voor wie?

De workshop is geschikt voor organisaties die streven naar een meer evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen in middelhoge en hoge posities. Waar het management niet alleen vrouwen wil stimuleren hun ambities te verkennen en waar te maken, maar ook openstaat voor het nieuwe leiderschap.

Voor iedereen is het belangrijk een visie te ontwikkelen op de eigen leiderschapsidentiteit. Met name vrouwen verdienen het om meer houvast te hebben bij de ontwikkeling van hun persoonlijk leiderschap en de keuzes die ze daarbij moeten maken. Er zijn meer en andere rolmodellen nodig, het mannelijke voorbeeld volstaat niet. Er is een visie te ontwikkelen die uitgaat van authenticiteit en persoonlijke keuzes. En belangrijk om te weten: persoonlijk leiderschap vereist niet dat je leidinggevende bent of wilt worden.

Z

Welk resultaat?

Een vrouw die zich bewust is van Real Power heeft een visie ontwikkeld over haar groei in werk en leven. Als ze nadenkt over haar loopbaan ervaart ze meer rust en zelfvertrouwen. Ze durft stappen te nemen waar ze voorheen zou hebben getwijfeld. Ze weet ook wanneer de tijd nog niet rijp is voor stappen: ze heeft eerst nog andere zaken te leren of te doen. Uiteindelijk is ze meer in balans en tevredener met haar leven.

w

Wat gaan we doen?

We gaan praktisch werken met een inspirerend model als basis. Centraal staat de ontwikkeling van het persoonlijk leiderschap van iedere deelneemster, hoe die er ook uitziet. Met theorie, reflectie en oefeningen wordt de ambitie verkend en gekeken waar en wanneer groeimogelijkheden liggen. 

p

Praktische zaken

 • De workshop wordt in company gegeven door twee facilitators
 • De ideale groepsgrootte ligt tussen de 6 en 10 deelneemsters
 • De workshop duurt twee dagdelen
 • Per deelneemster kan vooraf een Persoonlijk Power Profiel worden afgenomen, die in de workshop wordt besproken.
 • Neem voor prijzen en mogelijkheden contact op

Workshops voor Young Professionals

Het Real Power model is ook de basis van de Workshops voor Young Professionals. Klik hier voor meer informatie.

Reviews

Echt een workshop

Zeer goed gedaan! We hebben vaak workshops die meer een plenaire presentatie zijn en dan discusssiegroepjes, maar dit was écht een workshop. Er waren veel verschillende werkvormen, dat maakte het heel leerzaam.

Marjon O.
AkzoNobel

Heel verhelderend

Uitstekende workshop! Goed afwisselend programma. Voor mij was het heel verhelderend. Het heeft me geholpen om dingen waar ik mee worstel onder woorden te brengen. Het kan trouwens ook voor mannen heel zinvol zijn.

Greet B.
AkzoNobel

Inspirerend

Zeer goed samengestelde, inspirerende en motiverende workshop. Ik kan het prima toepassen in mijn werk. Dit was echt een prachtige dag, zeer ‘handson’, praktisch en leerzaam. De tijd vloog voorbij. Goed voorbereid en uitgevoerd!

G.B.
AkzoNobel

Geeft goed inzicht

De workshop geeft een goed inzicht van fases die je als persoon/werknemer doorloopt en de stappen die je nog kan/wil nemen. Het draagt ook echt bij aan het beter leren kennen van je collega’s. Geeft een ‘wij-gevoel’.

Margriet N.
DSM

Positiever beeld van mezelf

Ik heb tijdens deze dag dieper in mezelf kunnen kijken en over mijn gevoelens kunnen praten. Mijn collega’s zijn voor mij nu ook interessanter geworden, ik wil ze absoluut beter leren kennen. Het heeft me geïnspireerd, mijn ogen geopend voor bepaald gedrag van mezelf en van anderen. Vooral bijzonder is dat ik een positiever beeld van mezelf heb gekregen. Ik heb zin om er iets mee te doen!

Margriet N.
DSM

Annette van Engelen

Jullie workshopleider

Annette van Engelen

Jullie workshopleider

Annette van Engelen

Sinds 1997 heb ik een bloeiende coach- en begeleidingspraktijk. Ik heb me gespecialiseerd in een aantal onderwerpen, waaronder het Real Power Model van Hagberg. Meermaals ben ik bij Janet Hagberg in Minneapolis geweest om van haar te leren en deel te nemen aan retreats van het Real Power Network.

Dit model is een vaste waarde gebleken in mijn leven en op mijn groeipad. Het heeft me geholpen om stappen te nemen. Maar vooral heeft het me geholpen om rust te nemen om te groeien, af en toe een stapje terug te doen en te kijken of ik nog op het juiste pad zit. 

Iets meer achtergrond over mij?

Is dit iets voor jullie en wil je meer weten?

  h

  Vul onderstaand formulier in en ik bel of mail je

  Bel mij direct

  tel: 06 200 18 075

  Stuur me een bericht

   Ik mail of bel je binnen twee dagen. Je ontvangt zelf automatisch een kopie van je bericht.