Coaching voor bèta's

Groei met gestructureerde methodes

Met een bèta-achtergrond ben je waarschijnlijk extra kritisch als je een coach zoekt. Je wilt een ervaren, senior coach die helder en to-the-point werkt, zonder vage termen. Maar het mag wél ergens over gaan en er mogen lastige vragen gesteld worden. Je zoekt iemand die snel schakelt en je toch verrast. 

Een goede coach stelt lastige vragen

Een coachingstraject beginnen is best spannend, om hulp vragen vergt moed. Heb je de stap eenmaal genomen, dan merk je wat de meerwaarde is: je leert jezelf beter kennen, je ontwikkelt een bredere visie en je vergroot je gedragsrepertoire. Hiermee leer je beter omgaan met de uitdagingen die op je pad komen.

Je zoekt een coach die jou in je waarde laat, die aansluit bij wat jij nodig hebt. Die met jou verder (dieper) wil kijken dan je gedrag. Natuurlijk iemand met verstand van zaken, stevig opgeleid, geaccrediteerd en met jarenlange ervaring bij diverse organisaties. Die je prikkelt, lastige vragen stelt en je niet spaart. Maar dat altijd doet met humor, warmte en respect.

En als je dan ook nog zoekt naar resultaatgerichtheid, dan heb je je coach misschien wel gevonden.

groeien-dmv-coaching

Een beetje achtergrond

Met 23 jaar ervaring als coach kan ik met veel coachvragen overweg. Ik heb voor heel veel organisaties gecoacht, van middelgroot tot groot. Vaak in farma, chemie en techniek, soms banken, ICT en verzekeraars, maar ook gemeenten en het Rijk. 

Gebleken is dat juist bèta’s mijn stijl van coachen (helder, niet-veroordelend, warm en toch soms best wel confronterend) fijn vinden. Of misschien ligt het wel aan de door mij ingezette instrumenten, met name de ZKM (zie hieronder).

Ik heb een fijne praktijkruimte op Fort Isabella in Vught. Het ligt in een prachtige, rustige omgeving vlak bij Den Bosch en slechts drie minuten vanaf de A2. 

Meer informatie over mij vind je lager op deze pagina en hier.

Zelfkennismethode

De Zelfkennismethode (ook wel ZelfKonfrontatieMethode) zet ik graag in. Het is één van de zeldzame wetenschappelijke instrumenten in coaching. Dat legt een stevig fundament onder jouw traject.

De ZKM is een analytische coachmethodiek, een gedegen en valide instrument dat leidt van zelfreflectie tot zelfinzicht en daaraan gekoppelde actie. De benadering maakt deel uit van de Narratieve Psychologie. Het wordt wetenschappelijk ondersteund door het researchprogramma ‘Valuation, Motivation and the Dialogical Self’ van de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Het plezierige van de ZKM is dat het niet normeert: jouw eigen verhaal staat centraal.  We kijken wat er nu bij je leeft en speelt en hoe zich dat verhoudt tot andere gebeurtenissen in je leven. Je ontdekt welke lessen daaruit getrokken kunnen worden en hoe je je ontwikkeling kunt vormgeven. 

Met de ZKM geven we traject direct diepgang en komen we snel tot de kern. Het omvat drie gesprekken van 3-4 uur en daarmee zetten we in een maand tijd je traject op scherp.

Thema’s waar ik je op kan coachen

Persoonlijk leiderschap

Denk aan onderwerpen als:

 • Verbetering communicatie
 • Liever assertiviteit
 • Leiderschapsontwikkeling
 • Vergroting van impact
 • Omgaan met weerstand

Persoonlijke bewustwording

Denk aan onderwerpen als:

 • Verhogen weerbaarheid
 • Authenticiteit: wie ben ik
 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Zingevingsvraagstukken
 • Autonomie vergroten

Beter omgaan met spanning

Denk aan onderwerpen als:

 • Balans werk-privé
 • Conflicthantering
 • Meer veerkracht
 • Opkomen voor jezelf
 • Perfectionisme beteugelen

Reviews

No-nonsens coach

Annette is een coach die goed begrijpt hoe op managementniveau processen en politiek werken in (internationale) ondernemingen. Ze beschikt over een rijke ervaring en een groot arsenaal aan coachingstechnieken die ze in kan zetten naar gelang de situatie vereist. Bovendien is ze gewoon heel erg slim. Een no-nonsens coach die je helpt snel inzicht te verwerven en in actie te komen.

Piet van den Oetelaar 
Global Head of Oral Product Development, AstraZeneca

Strong personal commitment

Annette has successfully provided us with personal coaching for a number of colleagues. After having been coached by Annette van Engelen, the colleagues were notably more effective and more in balance with themselves and their environment increasing their value for the company. Her work was marked by integrity, profound knowledge of suited techniques with a determined approach to identify the root cause of unproductive thought pattern. She is result-driven, has strong personnal comittment to her clients and aims at teaching them to hugely increase their effectiveness their working environment. At the same time, her coaching is client-oriented and directed at improving the clients sense of general well-being and mental equilibrium.

Edwin Kellenbach
Program Manager Biochemistry, Merck

Vakvrouw

Annette ken ik als een professionele, door positieve kracht gedreven, persoonlijke coach. Analyserend, prikkelend, stimulerend en vol met creativiteit. Na drie jaar ga ik nog steeds met enthousiasme naar onze afspraken toe, wetend dat ik weer met een zuiver spiegelbeeld, de nodige tips en ideeën en vol moet energie ons gesprek zal afsluiten. Haar talent van (prikkelende) vragen stellen, haar brede kennis als vakvrouw, gecombineerd met respect en warmte is precies wat ik nodig heb.

Ellen Heus
Global Operational Excellence Lead Supply Chain, Covestro

Enorme progressie

Ik heb Annette als opdrachtgever gevraagd een aantal mensen uit mijn groep te coachen. Ik heb Annette leren kennen als een zeer duidelijke, open coach die het maximale uit een coachingstraject weet te halen. Haar empatische manier van werken wekt veel vertrouwen bij de client en daarmee een goede basis voor het te volgen traject. Ik was onder de indruk van hoe zij mensen weet te stimuleren tot nadenken en veranderen, en de enorme progressie die ze daarmee bereikt. Ik kijk terug op een zeer prettige en goede samenwerking. 

Sabine Mulders
Sectieleider Contraception and Infertility, MSD

Nieuwe perspectieven

In een lastige en onzekere periode destijds als senior inkoper, heb ik van Annette geleerd om nieuwe perspectieven te zien en onzekerheden te overwinnen. Ik merkte echt dat ze een ervaren vakvrouw is door de rijk gevulde gereedschapskist waarmee ze vraagstukken van diverse kanten kan benaderen. Daarbij geeft ze de veiligheid en het vertrouwde gevoel dat cruciaal is bij een coach. Annette werkt discreet, met respect en vanuit haar hart wat ze absoluut op de goede plek heeft zitten. Zonder twijfel heeft ze me geholpen om stappen te durven nemen die me, op zowel persoonlijk als zakelijk gebied, hebben laten groeien naar zelfbewustheid en lef om nieuwe paden in te slaan. Als contractspecialist met inmiddels mijn eigen bedrijf ben ik nog altijd blij met Annette want ook bij nieuwe uitdagingen schakel ik haar nog steeds in.

Monique Molendijk
Contractspecialist, Afdeling Contracten

Coachingsaanbod

Knopen ontwarren

Ik coach voor organisaties werknemers die bèta op HBO/WO-niveau zijn opgeleid en die zijn doorgegroeid (of willen doorgroeien) naar verantwoordelijke posities. Dit sluit echter niet uit dat je met een ander profiel ook welkom bent. Spreekt het aanbod op deze site je aan, neem gerust contact op.

Heb je een budget voor een traject en weet je eigenlijk niet goed wat je coachvraag is? Dan vrees ik dat ik niet je coach ben.

Je kunt bij mij vooral terecht voor flinke knopen die je wilt ontwarren. Voor een lastig vraagstuk, stevige hulpvraag of misschien wel een dik probleem. Ik loop een eindje met je op, zodat je daarna verder kunt. Dat kan in een aantal verschillende trajecten, die hieronder zijn beschreven.

coach-voor-betas

Trajecten

Stevig en uitdagend

Dit is het meest uitgebreide en intensieve traject. Het is bedoeld is voor hardnekkige vraagstukken en omvat:

 • Kennismaking/intake (1 uur). We maken kennis en kijken of we vertrouwen hebben in een samenwerking. Sluit mijn aanpak aan bij jouw vraag dan zorg ik voor een offerte en coachcontract.
 • Analyse met de ZKM (10 uur). De Zelfkennismethode (zie hierboven) is een gestructureerde wijze van coaching, wetenschappelijk onderbouwd. De tien uur worden verdeeld over drie gesprekken die binnen een maand gevoerd worden. De ZKM geeft -aan de hand van belangrijke gebeurtenissen in jouw leven- inzicht in je gebruikelijke reactiepatronen, hun oorsprong en de wijze waarop ze (beter) gehanteerd kunnen worden.
 • Coaching (6 tot 8 uur). Hierbij vertalen we de inzichten van de ZKM naar de praktijk zodat het vraagstuk waar je mee kwam minder of niet meer problematisch is.
p

Kosten € 4.290,-

Dit is inclusief alle voor het traject benodigde testen en instrumenten en exclusief BTW.

De Dag

Tijdens de Dag werken we in 2 dagdelen van 3 uur aan je vraagstuk.

In de ochtend werken we met een onderdeel van de ZKM, waarmee we de oorsprong van je reactiepatronen in kaart brengen.

In de middag kijken we naar hoe je jezelf dwarszit met die reactiepatronen en hoe je die kunt ombuigen naar effectief gedrag.

Je leert jezelf tijdens deze dag beter kennen en ervaart meer mogelijkheden om te reageren op lastige situaties.

p

Kosten € 1.490,-

Dit is inclusief uitgebreide lunch, voor het traject eventueel benodigde instrumenten en excl. btw.

Sparren en spiegelen

Soms is het fijn om een vraagstuk dat je hebt tegen iemand aan te houden, zonder dat daar nu direct een heel traject aan vast zit. Met een jaarabonnement kun je dat eenvoudig regelen.

Zo kun je met een onafhankelijke coach je gedachten ordenen en tot een besluit, idee of plan komen. Ook kun je thema’s die blijven terugkomen in je werk doorgronden, je blikveld verruimen of je eigen gedrag eens eerlijk gespiegeld krijgen.

In een jaar hebben we 6 gesprekken van 1,5 uur.

p

Kosten € 1.750,-

Prijs excl. btw en eventuele reiskosten.

Fort Isabella, Vught

Of een door jou gekozen locatie.

Kernachtig kort

In dit traject verkennen we in 3 gesprekken van 1,5 uur jouw vraagstuk, analyseren we het en kom je tot mogelijkheden om er anders mee om te gaan.

p

Kosten € 875,-

Dit is inclusief voor het traject eventueel benodigde testen en instrumenten en exclusief btw.

Annette van Engelen

Jouw coach

Annette van Engelen

Sinds 1997 werk ik als zelfstandig coach voor grotere organisaties o.a. in de sectoren farma, techniek, chemie, energie, overheid, hightech, vervoer, verzekeringen, zorg en automatisering. 

Ik bied ondersteuning bij het opbouwen en onderhouden van zelfkennis en zelfreflectie in de context van de organisatie. Cliënten waarderen mijn grondige analyses van gedrag en de consequenties daarvan. Samen zoeken we naar jouw onderliggende patronen en overtuigingen om deze ter discussie te stellen of te verankeren. Het resultaat is een steviger zelfbeeld en een groter gedragsrepertoire. En vooral een leuker leven!

Is dit iets voor jou en wil je meer weten?

  h

  Vul onderstaand formulier in en ik bel of mail je

  Bel mij direct

  tel: 06 200 18 075

  Stuur me een bericht

   Ik mail of bel je binnen twee dagen. Je ontvangt zelf automatisch een kopie van je bericht.